23 Nisan 2012 Pazartesi

Roman Nedir ? Romanın Tanımı Nedir ? Kelime Anlamı ?

,
Roman Nedir,Romanın Anlam Nedir,romanın manası nedir,sözlukte roman nedemektir,roman neyi ifade eder,roman ne anlama gelir,romanın tanm nedir,roman kelime anlam nedir,roman halk arasında ne demektir,roman ne demek








ROMANIN TANIMI

Gerçekmiş gibi sunulan kişiler arasında geçen olayları anlatan, bize onların ruhsal durumlarını, yazgılarını yaşadıkları serüvenleri tanıtan oldukça uzun düzyazı biçiminde yazılmış bir imgelem ürünüdür.
Roman gerçekliği kurmacadır. Roman, ister özgürce yaratılmış bir olay üzerine kurulmuş olsun, her iki durumda da romanı roman yapan konusu değildir. Yazara gerçek ile kurmaca arasındaki ilişkileri nasıl oluşturduğu sormamak gerekir.
Kısacası neler çağrıştırırsa çağrıştırsın, nasıl ele alınırsa alınsın roman gerçekliği kurmacadır, bir başka deyişle, bu hep içinde roman serüvenleri yaşayan roman kahramanlarının doğup büyüdüğü ve öldüğü roman gerçekliğidir. Bir romanın gerçeklik derecesi asla ölçülemez.
Bu durumda roman aslında gerçekliğin kendisi değil, gerçekliğin yenidensunumudur. Romanın içeriğiyle gerçeklik arasında bir uygunluk yoktur. Romanda aşağı yukarı hep bir masal havası vardır ve bu öykü ya da masalın başarısı okurun saflığına, çabuk inanmasına bağlıdır.
Genel anlamda roman bir anlatıdır ve bu anlatı kısmen ya da tümüyle kurmaca olabilir. Anlatı olayların öykülenmesidir.
Roman ile gerçek yaşam arasındaki farklardan biri, romanda olayların okurda ya da yazarda uyandırdığı ilgiye göre seçilmiş ve düzenlenmiş olmasıdır, öte yandan roman anlatılan öyküye belli bir çözüm getirir, oysa gerçek yaşamda bu her zaman olanaklı değildir.
Kurmaca dünya, anlatının temelini oluşturur. Bir dünya kurmak kişileri ve nesneleri bu kişilerin özelliklerini yeniden, tümüyle tanımlamak anlamına gelir. Metinde oluşturulan kurmaca dünya sonludur.

0 yorum to “Roman Nedir ? Romanın Tanımı Nedir ? Kelime Anlamı ?”

Yorum Gönder

 

Son Şarkılar Xat Forum Powers Tanıtım Copyright © 2013 | Template design by | Powered by